by Cromheecke & Letzer

Monday, March 05, 2007

Gezondheid: Plunks toch niet giftigDe onder kinderen razend populaire Plunk poppen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Dit verklaarde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag naar aanleiding van hun onderzoek onder 25 stalen.

Eind juli ontstond enorme ophef over de felgekleurde Plunks waar kinderen mee spelen. Volgens Duitse onderzoekers zouden de poppetjes giftige weekmakers bevatten, de zogenaamde ftalaten, die kinderen bij veelvuldig gebruik naar binnen zouden krijgen.

Giftig speelgoed
Greenpeace liet TNO onderzoek doen naar de poppetjes en kwam tot de ontdekking dat er zich zo’n 13 á twintig procent ftalaten in Plunks bevonden. Volgens Greenpeace, al langer in protest tegen in hun ogen giftig PVC speelgoed, raadde aan het speelgoed uit de handel te nemen.

Monique Harthoorn van Greenpeace: "Het is al jaren bekend hoe schadelijk PVC en weekmakers zijn. Er zijn al veel bedrijven die een PVC-vrij beleid voeren. " Volgens Harthoorn zijn de gevaren van Plunk figuurtjes 'niet acuut' maar wel aanwezig, vooral op de langere termijn.

Sabbelen
De Consumentenbond waarschuwde ouders kinderen niet op de Plunks te laten sabbelen. De Blokker hing waarschuwingen bij de schappen, speelgoedwinkels als Toys ''R'' Us, Bart Smit en Intertoys staakten tijdelijk de verkoop van de Plunks.

Volgens de VWA komen de weekmakers in de poppetjes echter in zulke kleine hoeveelheden vrij dat het speelgoed niet schadelijk is voor de gezondheid. Dit gaf de VWA begin augustus in een reactie op de commotie ook al aan.

Volgens de organisatie levert het sabbelen op de Plunks ook geen risico’s op. Zelfs niet bij peuters die drie uur per dag op zo’n Plunk zouden sabbelen, aldus de VWA. Wel raadt de VWA het gebruik door kinderen jonger dan drie jaar ten zeerste af, met het oog op verstikking.

Voor kinderen onder de drie jaar de wettelijke norm vastgesteld dat baby-speelgoed, zoals bijtringen en sabbelaars, maximaal 0,1 procent weekmakers mag bevatten. Voor kinderen ouder dan drie jaar is er niets vastgelegd.

Bron: Voedsel en Waren Autoriteit

No comments: